Вы здесь

Богословсько-канонічна комісія:

«Прийняття ІПН не може кваліфікуватися як відмова від християнського імені»

Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді Української Православної Церкви розробила Висновки щодо механізму обліку фізичних осіб-платників податків та аргументів віруючих, які через релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків.

Документ був затверджений 14 червня на засіданні Священного Синоду УПЦ (журнал № 20).

Комісія встановила, що, відповідно до статті 63.6 Податкового кодексу, облік платників податків в органах державної податкової служби ведеться за податковими номерами. Особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, мають право сплачувати податки за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером діючого паспорта (стаття 63.6; 63.7).

Крім того, у статті 70.1 зазначено, що облік таких осіб ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб — платників податків за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта без використання реєстраційного номера облікової картки.

Незважаючи на те, що в Податковому кодексі України для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, передбачена альтернативна форма обліку, на адресу Богословсько-канонічної комісії надійшло більше 78 тис. письмових звернень, в яких віруючі виступають проти обліку за серією та номером діючого паспорта і просять не включати їх у Держаний реєстр фізичних осіб — платників податків.

Урахувавши всі прохання та звернення, Богословсько-канонічна комісія наголошує, що прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків не може кваліфікуватися як відмова від християнського імені. Як прийняття коду, так і відмова від нього не є гріховним діянням. «Ті, хто прийняли ідентифікаційні коди, не повинні розцінюватись як відступники від віри. З іншої сторони, не слід примушувати приймати коди тих, хто свідомо не хоче цього робити» (Послання Священного Синоду Української Православної Церкви від 29 грудня 2003 року).

Разом із тим, прохання віруючих виходять за коло богословсько-канонічних питань і мають розглядатися в юридично-правовій площині. Комісія готова передати їх відповідній Синодальній установі Української Православної Церкви для захисту прав віруючих, які відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків.

«Православіє в Україні»