Вы здесь

Про користь християнського виховання в ранньому віці

[1]  [2] 

Примус і покарання

В деяких країнах набула поширення теорія «вільного виховання» дітей, що вимагає відмови від примус і покарань. Згідно цієї теорії дітей треба надати самим собі і не заважати їм проявляти і розвивати свою особистість. Цей спосіб рекомендують застосовувати і до найменших дітей, у яких ще немає ні понять про добро і зло, ні звички стежити за своїми вчинками. Легко можна собі представити, скільки звідси виникає помилок і небезпек, що мають найважчі наслідки — і фізичні, і моральні!

Чи може віруюча людина погодитися з таким вихованням? Ні!!!!

Так зростає покоління людей, які керуються тільки егоїстичними інтересами, без усвідомлення етичної відповідальності. Думаючи тільки про себе, ці люди не приборкують свої примхи, совість їх поступово засипає, і вони стають нерозбірливі в засобах для досягнення своїх цілей.

Церква ж вчить, що дитина з ранніх років повинна розрізняти належне і неналежне. На батьках лежить обов'язок направляти її вчинки, готуючи дитину до самостійного життя, і ця підготовка повинна починатися якомога раніше. В 10-12 років вже буде пізно виправляти недоліки, які розвинулися від недбалого виховання в ранні роки.

Щоб оцінити важливість примусу у вихованні, ми повинні врахувати наступні обставини:

  1. Воля дітей дуже слабка, щоб вони могли повністю направляти свої вчинки.
  2. Діти привчаються до відповідальності, коли від них вимагають виконання посильних для них розпоряджень.
  3. Розумне і помірне вживання примусу і покарання прищепить дітям етичні поняття і добрі навики.

При цьому, покарання повинні бути не стільки прямими, тобто фізичними (до них треба вдаватися тільки в крайніх випадках), скільки більш непрямими, але не менше ефективними: залишення без солодкого, позбавлення на час звичайних ігор, відмова від відвідин гостей і від отримання інших задоволень, виконання додаткових завдань і т.п. Так чи інакше, коли слова виявляються недостатніми, треба впливати на дитину більш чутливими способами.

Дитина, ми знаємо, народжується не тільки з добрими, але і з поганими нахилами, і з останніми треба боротися із самого початку. Яка ж боротьба може йти без заборон і покарань? Пригадайте про своє дитинство, і ви легко переконаєтеся, що всяка добра звичка давалася вам не відразу, а насилу, примусом і навіть іноді із сльозами. Апостол Павло говорить: «всяке покарання в даний час здається не радістю, а печаллю; але через нього доставляє мирний плід праведності» (Евр. 12:11).

Отже, хай жалісливі батьки не бояться засмутити дітей, коли цього вимагають обставини. В деяких випадках це необхідне для виховання їх в здоровому християнському дусі.

Значення храму

Вести людей до віри і праведності — основна задача Церкви. Серед мало віруючого і розбещеного оточення Православний храм — це духовний маяк, острівець святості для дорослих і дітей. Без нього неможливо виховати дітей благочестивими.

Церковна обстановка і богослужіння благотворно діють на дитину. Вогники свічок і лампад, блиск одягу, запах ладану, спів хору, дзвін дзвонів — все залишає в її душі світлі враження. Коли батьки часто приводять в храм свою дитину, вона звикає до цього і починає любити богослужіння.

Православна віра багата святами, богослужіннями і добрими звичаями, позитивно впливаючими на людину. Пригадайте Вербне воскресіння, Винесення плащаниці, Пасху (яку ніхто не святкує так радісно, як православні); трійця з масою кольорів і зелені, винесення святого Хреста, і інші свята. А скільки стародавніх православних звичаїв прикрашають наше домашнє життя: «червоний кут» з красивими іконами і лампадою, що горить, поминальні дні, освячення будинків і інші. Яка тут багата їжа для дитячої душі! Про це повинні поклопотатися батьки — заради своїх дітей, не намагаючись виправдовуватися недоліком часу, віддаленістю храму або іншими обставинами.

Релігійне виховання спочатку здійснюється не стільки розумом, скільки відчуттями. Тому діти, які часто відвідують храм — це зоране поле, сприйнятливе до насіння добра, яке свого часу принесе плоди.

Перша сповідь в семирічному віці є важливою подією в житті дитини. Після сповіді людина так само свята і непорочена, як після хрещення. І важливо, щоб батьки навчили своїх дітей до цього часу помічати свої недоліки, погані вчинки і щиро каятися в них. Перша сповідь служить вказівкою для дитини, що тепер настає час самостійного вірування з особистою відповідальністю перед Богом. До цього таїнство Причащання жило немовля по вірі батьків. Нині ж дитина вперше підходить до святої Чаші свідомо, після особистого покаяння. Тому підготовка дитини до гідного ухвалення першого свідомої дії — це важливий етап християнського виховання.

В цьому ж віці або трохи пізніше хлопчики можуть почати прислужувати у вівтарі, а дівчатка співати в церковному хорі або допомагати із збиранням догораючих свічок під час богослужіння. Це привчатиме їх брати участь в богослужінні. Регулярна участь в Літургії і близькість зі священиком приводить духовно чуйну дитину до того, що вона починає тягнутися до церкви, і навіть роздумує про присвячення свого життя Богу. Це ще не означає, що молода людина вибере саме цей шлях, але сама наявність таких думок говорить про те, що церква торкнулася в ній кращих струн її душі.

Приходська школа

Світська школа не завжди здатна протистояти негативним впливам. Навпаки, бажаючи бути на рівні століття, вона нерідко сама виробляє легальні форми легковажного відношення до питань життя. Перед нами є суспільні структури, які відкрито штовхають сім'ю і суспільство до етичного розпаду, для прикладу звернемо увагу на періодичні видання і телебачення. Дітей засипають вульгарними картинками і мультфільмами низькопробного змісту з вкрапленням в них лютих і сексуальних сцен.

На противагу цьому антихристиянському духу — завдання церковної школи полягає в тому, щоб дати дітям релігійні знання, які б укріпили в них віру, навчили їх правильно жити, не піддаватися спокусам навколишнього суспільства і бути чесними і переконаними християнами. Приходська школа заглиблює і розширює релігійне виховання, почате в сім'ї. На уроках Закону Божого діти одержують в систематичній формі багато важливих відомостей: вивчають напам'ять молитви, знайомляться з священною історією Вітхого і Нового заповіту, вивчають основи Православної віри, заповіді Божі і зміст церковних богослужінь.

Разом з тим діти знайомляться з церковнослав’янською мовою, що вживається в храмі. В старших класах, якщо дозволяє час, слід познайомити учнів з особливостями інших християнських віросповідань і з правильним підходом до сучасних проблем духовного і етичного порядку.

Приходська школа — потрібний помічник сім'ї в справі релігійного виховання. Проте батьківська турбота про дітей йде набагато далі за школу. Школа дає теоретичні релігійні знання, вживання ж цих відомостей засвоюється в сім'ї. Без християнської атмосфери в сім'ї всі знання, одержані в приходській школі, залишаться теорією, яку діти з роками забудуть.

На закінчення треба відзначити, що ні сім'я, ні школа, ні навіть Церква не можуть кожна окремо виховати дитину. Це досяжно тільки спільними зусиллями цих трьох установ. Ось чому, чим більше між ними зв'язку і співпраці, тим успішніше буде проходити виховання дітей.

Сімейний устрій

Православна Церква завжди розглядала сім'ю, як осередок церковної освіти. Апостоли називали сім'ю «домашньою церквою» і учили подружжя і всіх членів сім'ї жити спільним духовним життям.

Для цього треба прагнути щодня молитися спільно всією сім'єю, бажано — вранці і увечері, перед їжею і після їжі. Спільна молитва духовно об'єднує сім'ю. В недільні дні треба всім йти в церкву, пам'ятаючи четверту заповідь про присвячення Богу сьомого дня тижня: «пам'ятай день спокою, щоб проводити його свято: шість днів працюй і роби в продовженні їх всі справи свої, а день сьомий — день спокою присвячуй Господові Богу твоєму». Таким чином, Бог шість днів віддав нам, а один залишив Собі. Люди, які і сьомий день присвячують собі і своїм життєвим турботам, «обкрадають» Бога і порушують свій заповіт з Ним.

Дуже благотворно діють на всю сім'ю духовні бесіди з читанням Євангелія, апостольських послань, житія святих, збірки Закону Божого або інших відповідних духовних книг.

Така спільна участь в молитві і духовних бесідах створить в будинку особливу благодатну, утихомирюючу атмосферу.

Не можна нехтувати постами, встановленими Церквою для розвитку самодисципліни і твердості в християнах. Господь Ісус Христос постив нам в приклад, постили і його учні — апостоли і перші християни. З першого сторіччя християнства увійшло до норми постити двічі в тиждень: по середах і п'ятницях. Тоді ж було встановлено постити перед Пасхою, що тепер іменується Великим постом.

За відсутності приходської школи на батьків і хресних батьків лягає турбота систематично проходити з дітьми вивчення Закону Божого. При цьому треба привчати дітей самостійно читати Закон Божий або дитячу Біблію і переказувати прочитане. Без регулярних занять, без постійних зусиль і справжньої боротьби за душу дітей, не можна підготувати їх до боротьби з багатьма спокусами навколишнього середовища.

Труднощі у вихованні

Зараз дуже гостро стоїть питання збереження сім'ї і порятунку дітей. Статистичні дані відносно кількості розлучень і підвищення дитячої злочинності наводять на найпохмуріші думки. На очах розпадається сім'я і з нею тремтять самі основи суспільства. В чому причина сімейної кризи? Головна причина — це ослаблення віри в Бога і відхід від християнських принципів.

Щоб зберегти сім'ю і правильно виховати дітей, подружжю необхідно будувати своє сімейне життя на християнській основі. Бог і порятунок душі повинні стояти на першому місці, а матеріальні блага на другому. Звичайно, це нелегко в умовах все швидких життєвих темпів і економічних утруднень. Якщо раніше сім'я могла існувати на заробіток батька, то тепер дуже часто доводиться працювати обом батькам. Надмірна зайнятість обох батьків негативно позначається на сімейній обстановці і на дітях, які рано попадають під вплив сторонніх і не завжди відповідних людей.

Нерідко втомлені і нервові батьки починають між собою сперечатися по всяких дурницях, підвищують голос і навіть ображають один одного. Це створює в будинку хвору атмосферу, яка позначається на дітях.

Щоб уникнути цього, батькам треба всіляко прагнути пригальмовувати темпи життя. Краще жити скромніше, але з світом, ніж багато, але із засмученням і сварками. Захоплення кар'єрою і гонитва за матеріальними благами, згідно статистичним даним, часто є причиною розлучення. Спільна з дітьми молитва (бажано регулярно вранці і увечері) допомагає і батькам знаходити баланс в своїх житейських турботах, і привертає до них Божу допомогу.

Звичайно, помилки і непорозуміння неминучі навіть в найздоровішій і релігійній сім'ї. Подружжю потрібно вирішувати свої проблеми спокійним і відвертим обговоренням. Добре такі бесіди зробити регулярними і передувати їм читанням Священного Писання. Під час суперечок треба терпляче вислуховувати думку іншого і зважати на неї.

У жодному випадку не можна підвищувати голос, ображати або принижувати іншого — особливо у присутності дітей. Потрібно просити вибачення, навіть коли вважаєш себе правим, і робити це до того, як обидва відійдете до сну, як учить апостол Павло (Еф. 4:26). Якщо цього не робити, то взаємні засмучення залишаються, похмурим осадом осідають в підсвідомості, і подружжя поступово втрачає взаємну пошану і любов.

Батькам потрібно звернути увагу на засоби домашньої розваги — телевізор і музику, які так сильно впливають на сімейну обстановку. Телевізор був би прекрасним винаходом, якби ним користувалися помірно і вибирали корисні програми.

На практиці ж телевізор переважно має негативний вплив на дітей. Зайнявши в будинку саме почесне місце на зразок якогось ідола, він не тільки віднімає у дітей багато часу, але і привчає їх до пасивної і легкої розваги, що не має ніякого виховного значення, а частіше приносить шкоду. Більшість програм, як ми знаємо, насичена всякою грубістю і вульгарністю, яка засмічує дитячі душі. Діти, які багато дивляться телевізор, як правило погано вчаться, стають свавільними, зухвалими, в них рано починають виявлятися негативні якості.

Помічено, що телевізор має гіпнотизуюче вплив не тільки на дітей, але і на дорослих. Телевізор поступово віднімає бажання читати, думати, молитися або робити щось корисне. Тому абсолютно мають рацію ті батьки, які заради власного блага і блага своїх дітей відмовляються від придбання телевізора або строго контролюють час, який діти проводять біля телевізора.

Музика, як і всяке мистецтво, повинна викликати в людині піднесені і благородні відчуття. Існує прекрасна класична і народна музика. На жаль, цього не можна сказати про сучасну музику, яка викликає у слухачів бурхливі еротичні і злобні відчуття. Деякі сучасні пісні містять навіть блюзнірські і лайливі фрази. Тому батьки, бажаючи блага своїм дітям, повинні оберігати їх від цього бруду.

Мабуть, для деяких таке самообмеження буде здаватися несучасним або зайвим. Але треба пам'ятати слова Євангелія про небезпеку широкого шляху, яким йде більшість, і про рятівний вузький шлях християнства. Зараз більше, ніж в апостольський час доводиться констатувати, що світ у злі лежить і що князь світу цього — диявол (1 Іоан. 5:19; Іоан. 12:31 і 14:30).

Іноді батьки, при всій своїй відданості вірі, дуже формально і сухо підносять своїм дітям релігійні знання. Виходить чисто зовнішнє впровадження деяких фактів, правил і звичок, не зігрітих ні щирою вірою в Бога, ні любов'ю до Бога і ближніх. Інші сім'ї страждають половинчастим і поверхневим відношенням до Православ'я. Наприклад, в дореволюційній Росії багато людей, особливо з інтелігенції, згадували про храм тільки по великих святах або при особливих сімейних подіях: хрестинах, весіллях і похоронах. Решта всього ж їх життя проходила без жодного зв'язку з Церквою і без уваги до її вимог. Природно, що таке зневажливе відношення до віри ці люди передавали своїм дітям. Тому, думається, революція в Росії і прийняла такі жахливі розміри, і народ так пасивно відносився до руйнування храмів, зневаги святинь і знищення духівництва.

Всяка половинчатість в релігії позбавляє людину цілісності, твердості і натхнення. Ще в старовині Тертулліан сказав, що «душа людини по своїй природі християнка і не може задовольнятися неповною вірою». Це особливо справедливо по відношенню до дітей, які шукають повної згоди між вірою і життям.

При всіх труднощах, з якими стикаються батьки в справі виховання своїх дітей, є одна, безумовно, позитивна сторона: прагнучи направити дітей на правильний шлях, батьки одночасно з цим самі вчаться і духовно ростуть. В цьому, власне, і полягає на думку Творця, справжня мета сім'ї — навчити людей піклуватися один про одного і духовно рости.

Коли батьки, усвідомлюючи свою недосвідченість і слабкість у справі виховання дітей, звертаються до Бога за керівництвом й допомогою, то Бог дійсно допомагає їм, і сімейне життя тече благодатно .

Висновок

Отже, в сім'ї людина одержує основи духовності, напрям в життя і свідомість свого життя. З перших днів свідомого життя новий член сім'ї вчиться цінувати ту повсякденну роботу, від якої залежить його життя, його здоров'я і зручності життя. Праця, а також деяка частка суворості життя — друзі сім'ї: вони укріплюють характер, щеплять діловитість і тверезий погляд на життя. Сім'я — хранительница традицій. Тут, в рідному будинку, дитина одержує і перші чисті естетичні враження. А при християнському релігійному сімейному устрої тут і закладаються початки християнської віри, молитви і добрих справ.

Педагогіка нас вчить, що в перші декілька років дитина одержує майже одну третину понять про життя дорослої людини, в перші сім років дитинства людина встановлює свій шлях подальшого життя. Іншими словами, доросла людина протягом всього свого життя лише розширює і заглиблює те, що склалося у нього в душі за період перших семи років. До 3-х років з'являється у дитини свідомість своєї особистості, і вона починає говорити «я». В цей час треба починати привчати до слухняності. Слухняність — цей початок виховання.

З малих років діти повинні розуміти, що є дозволене і недозволене. Це треба вселяти спираючись на релігійну основу: на віру в Бога і на наше відношення до Нього — любов, подяку, надію на Його допомогу. Поняття про гріх відкриває перед дитиною шлях етичного вибору і свідомість відповідальності перед Богом. Тепер дитина усвідомлює, що її недобрі вчинки порушують не тільки вимоги тата або мами, але і порядок, встановлений Богом. А Він може покарати неслухняного.

Одночасно з повчаннями, батьки повинні показувати особистий приклад, який благотворно діє як на волю, так і на розвиток етичної свідомості. Якщо ж набивати голову дитини одними правилами, не закріпивши їх сімейним християнським життям, то вона сприйматиме ці повчання як суху і відверту теорію. Добрий приклад батьків має вирішальне значення в справі розвитку дитини. Для цього подружжя повинне любити один одного, спільно молитися, спільно розмовляти про Бога, ходити в храм, часто причащатися, дотримувати пости і церковні звичаї, допомагати потребуючим.

Поза сумнівом, що невдачі батьків в справі виховання походять від їх непідготовленості, від захоплення матеріальною стороною життя. Перешкодою в справі виховання є роздратування і гнів, в основі яких лежать самолюбність, прихильність до житейських благ і відсутність внутрішньої дисципліни.

Роздратування батьків шкідливо діє на психіку дітей і викликає у відповідь роздратування. Батьки ніколи не повинні сваритися у присутності дітей або скаржитися їм один на одного. Діти повинні бачити батьків завжди єдиними. Треба оберігати дітей від вуличного бруду, який попадає в їх душі через телебачення і через буйну, похітливу музику. Якщо батьки неодмінно хочуть мати телевізор в будинку, то треба, з одного боку, строго обмежити час, коли діти дивляться його, а, з другого боку, перевіряти зміст фільмів.

Найголовніше, що необхідно зрозуміти кожному батькові, — це те, що істинна моральність неможлива без релігійної основи, без допомоги Церкви, молитви . Призначення людини не обмежується одним земним життям. Тому і виховання дитини повинне допомогти йому мати цю головну мету перед очима і знати, як досягти її.

[1]  [2] 

Яворський А.А.
старший викладач кафедри загальної педагогіки та психології
Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького