Вы здесь

Церква і школа у Михнівцях

Св.Миколаївська церква
Свято-Миколаївська церква, с. Михнівці

В 2004 році Михнівська школа відзначила 115 річчя від свого заснування. В державному архіві Полтавської області збереглися документи, зокрема «Полтавські єпархіальні відомості» за 1889 р., де серед церковно-приходських шкіл Полтавщини вперше згадується школа при Свято-Миколаївській церкві села Михнівці, де навчалося в той час 45 хлопчиків. А ось як описується про це в церковній історичній довідці: «У 1886 році при церкві створено самодіяльну школу, організовану заможною верхівкою селян. Навчання в школі вів дяк, а пізніше — син приходського священика Базілевський. Заняття проводились у приватних хатах селян. У 1889 році відкрито церковно-приходську школу. У 1908 році, клопотанням настоятеля Свято-Миколаївської церкви о. Мелітона Базілевського, Лубенська земська управа розпочала будівництво в с. Михнівці земської школи, яку закінчили в 1910 році».

Михнівська школа
4-А група Михнівської н/с школи. Заняття
веде директор школи Мазур Іван Євгенович

Дивно переплелися долі церкви і школи у Михнівцях. За часів безбожної влади Михнівську церкву закрили однією з перших в районі — в 1929 році, а в її приміщенні влаштували клуб. В жовтні 1941 року, під час німецької окупації, церкву дозволили відкрити. Спочатку о. Михаїл (тодішній настоятель) правив богослужіння в приміщенні земської школи, де за народними переказами відбулося навіть одне вінчання, а потім, як прибрали і очистили церкву — перейшли в неї. Після війни в 1957 році церкву закрили знову і в 1959 році розібрали зовсім. Відновилося церковне життя в селі Михнівці лише чотири роки тому в приміщенні тієї ж земської школи, яке переобладнали під церкву та освятили в пам’ять святого Миколая Чудотворця 19 грудня 2000 року. Вчителі та учні школи приймали активну участь в роботах по відродженню Свято-Миколаївського храму і зараз не полишають його своїм піклуванням. Регентує в храмі шкільний вчитель музики, дуже талановита і віруюча людина — Супрун Анатолій Іванович. На фестивалі духовного співу, що проходив 19 вересня на День міста у Лубнах, хоровий колектив церкви під його керівництвом зайняв друге місце та виборов приз глядацьких симпатій. Серед півчих та церковної громади — вчителі та працівники школи, а в школі зараз вчителює Олександр Базілевський — нащадок священицького роду Базілевських, які служили в церкві і навчали дітей в Михнівцях та навколишніх селах ще в царські часи. Так що те, що теперішній настоятель Свято-Миколаївської церкви теж колишній вчитель і має педагогічну освіту — сприймається вже як належне.

Протоиерей Борис Кондрат
Протоієрей Борис (Кондрат)

Про непересічну особу засновника михнівської освіти настоятеля Свято-Миколаївської церкви отця Мелітона Базилевського та його родину (всі його 13 дітей стали вчителями) тепло і з пошаною згадували на святі, що відбулося 22 жовтня 2004 року з нагоди 115-річчя в Михнівській школі, куди були запрошені випускники минулих років, вчителі-пенсіонери, керівництво району та області. Лунали вітання, згадували шкільне минуле, поздоровляли та нагороджували господарів, дарували дарунки, все це у супроводі чудової концертної програми, одним словом — свято вдалося. Наприкінці з святом привітав присутніх і настоятель Свято-Миколаївської церкви о. Борис (Кондрат), який нагадав, що Православ’я — це наше коріння: духовне, культурне, історичне, державне і тому, незалежно від того наскільки ми вважаємо себе віруючими, ми повинні його знати, якщо вважаємо себе українцями і хочемо бути освіченими, культурними людьми. Він подарував школі видання «Закону Божого» українською мовою та мультимедійний релігійний довідник, створений Лубенським місіонерським братством «Православне слово», подякував за теплі відносини, що склалися між школою та церквою і висловив сподівання, що цей зв’язок ставатиме тіснішим та більш плідним не тільки у Михнівцях, а й по всій Україні, бо духовне відродження держави не можливе без виховання духовної особистості, що в свою чергу не можливе без тісної взаємодії церкви і школи у нашій державі.

Родина Базилевських:

о.Мелітон Базилевський з дружиною
о.Мелітон Базилевський з дружиною.
Засновник освіти в с.Михнівці

Діти:

Базилевська Марія Мелітівна
Базилевська Марія
Мелітівна, педагог
Базилевський Никифор Мелітонович
Базилевський Никифор
Мелітонович, педагог
Базилевська-Шапоренко Наталія Мелітівна
Базилевська-Шапоренко
Наталія Мелітівна,
педагог
Базилевська Катерина Мелітівна
Базилевська Катерина
Мелітівна, педагог
Журнал «Мгарский колокол»: №10, ноябрь 2004