Вы здесь

Великоднє Послання

Високопреосвященнішого ФИЛИПА, архієпископа Полтавського і Кременчуцького, духовенству, чернецтву, владі і воїнству, учням і вчителям — усім православним християнам землі Полтавської

Христос, воскреснувши з мертвих, уже не вмирає:
смерть більше не має над Ним влади (Рим. 6. 9)

Пасха ХристоваХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Возлюблені в Господі отці, брати і сестри!

Щиро вітаю вас зі світлим і світлоносним Воскресінням Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа!

Милостивий і щедрий Господь знову сподобив нас пізнати Небесну Великодню радість, яка більша за будь-яку радість земну. Пройшовши нелегкий шлях посту, ми, за словом святителя Іоанна Златоуста, приймаємо нині плату — святкову трапезу віри, влаштовану Агнцем Христом. На це торжество ми запрошені не за наші заслуги, бо ми, грішні люди, ніколи не зможемо стати гідними Бога, — але з невимовної ласки нашого Спасителя, Який зі Своєї любові спас нас і дарував Вічне життя.

Це диво — диво перемоги над смертю і тліном, над гріхом і дияволом — є найбільшим дивом з усіх див. Тим часом ми часто шукаємо якихось особливих знаків, видінь, явищ і чудесних справ для зміцнення віри, для підтримки надії і підігрівання любові. І нерідко трапляється, що, не отримавши жаданого дива, знака чи явища, людина байдужіє до віри і церковного життя, кажучи: «От, Бог не явив мені нічого чудесного... Як же мені вірити в Нього?». Але що значать усі дива світу в порівнянні в дивом Воскресіння? І всі дива, якими б вони не були незвичними і вражаючими, не варті й малої частки великого і божественного дива Пасхи Господньої. Та й, за словами святителя Афанасія Александрійського, «знаки і дива самих апостолів служили найнезаперечнішим доказом Христового Воскресіння».

Воістину, багато хто «знамень шукають» (Мф. 12. 39) і «див» (I Кор. 1. 22), але ми в смиренні і простоті серця радіємо єдиному і найбільшому диву — Світлому Воскресінню Христовому.

Не втомлюймося ж дякувати Богові за виявлену до нас ласку! Не замовчуймо великих і чудесних справ, показаних нам! Не ховаймо найбільших Божественних дарів, даних нам!

У світ ми повинні нести світло Воскресіння, яке, розганяючи імлу і пітьму гріха та ненависті, просвітлює все святістю і любов'ю во Христі Воскреслім. Це світло — те саме, про яке говорив Переможець смерті: «Тож хай так сяє світло ваше для людей, щоб бачили вони ваші добрі справи і славили Отця вашого Небесного» (Мф. 5. 16). Це і буде дивом із див, коли хоч одна людина в ці Пасхальні дні, бачачи нашу віру і духовну радість, уперше зверне свій духовний погляд до Бога!

Вірую: Святе Світло, що ллється від Христа, Який «просвітлює кожну людину» (Ін. 1. 9), освітить і освятить душі і серця всіх, хто живе на святій і благословенній Богом Полтавщині. Вірую: тільки дією цього Божественного Світла, а не штучними зусиллями зовні, буде відновлено єдність Святої Церкви і зцілено хворобливий розкол, що терзає Тіло Христове. Вірую: Божественне Світло просвітить, настановить і напоумить керівників, поставлених Богом для справ управління народного і турботи про кожного з громадян. Вірую: саме Світло Воскресіння допоможе усім нам, забувши про взаємні претензії і розбрати, з любов'ю обняти одне одного, щоб єдиними вустами і єдиним серцем славити Воскреслого Христа, щоб спільними зусиллями будувати наш спільний дім — Україну.

Возлюблені в Господі! Знову і знову в духовній радості вітаю вас із Пасхою Господньою і молитовно зичу вам завжди перебувати у світлі Христового Воскресіння! Хай мир, любов і радість у Дусі Святому будуть із усіма вами!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС!

Пасха Господня 2007 року
Кафедральний град Полтава

Смиренний + ФИЛИП, з ласки Божої архієпископ Полтавський і Кременчуцький, молитвеник за вас перед Воскреслим Христом