Вы здесь

Різдвяне послання митрополита Полтавського і Миргородського Филипа

Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!
Моя возлюблена і Богом дарована Полтавська паство!

Різдво ХристовеУсіх вас, дорогі мої, спішу привітати з великим святом Народження в світ Господа нашого Іісуса Христа. «Се святкуємо нині, — пише святитель Григорій Богослов, — прихід Бога до людей, щоб нам... повернутися до Бога, тож відклавши старого чоловіка, зодягнімось у нового (Еф. 4:22)».

Різдво Христове знову ставить нас біля порогу Віфлеємської печери, переносить нас у ту саму ніч, в яку Слово стало плоттю (Ін. 1:14). Ця подія така незбагненна і величезна, що, здавалося, її зовнішні обставини і деталі повинні були б втратити своє значення. Тим не менш вони нескінченно дорогі і пам'ятні для нас. Так і залишаються назавжди в людській історії і повертаються до нас щороку — печера, ясла, зірка, пастухи, ангели, волхви...

Різдво є і таємниця, і чудо, і виконання обітниці, і запорука майбутнього, невисловленого, яке у кожного своє, але для всіх нас, віруючих людей, пов'язане з особистістю Господа нашого Ісуса Христа, Який прийшов у світ і став людиною.

У день Різдва Христового немає нікого, хто був би забутий, обділений або не помічений. Христос Спаситель народжується у плоті в наш грішний світ для того, щоб кожній людині відкрити шлях до примирення з Богом, щоб кожна людина, підводячи погляд до неба, мала можливість назвати Творця всього видимого і невидимого світу своїм Отцем. І всякий раз, коли ми згадуємо і святкуємо в Церкві великі події домобудівництва нашого спасіння, з яких одним із найславніших і основоположних є Різдво Христове, ми з вами, дорогі, повинні пам'ятати, що історія цих подій ще не закінчена, вона триває, і кожен з нас може вписати в неї свою сторінку. На все, що Господь створив і творить для нас, ми можемо і повинні відповісти своїм життям, своєю вдячністю, своєю вірою, засвідчуючи досвідне пізнання того, що Добрий, Довготерпеливий і Багатомилостивий Господь до всіх, хто кличе Його. Складні часи переживає Свята Церква, складні процеси відбуваються в нашій державі. Однак ніщо не повинно похитнути в нас смиренної впевненості в силі Христовій, бо Господь ніколи не залишав Свою Святу Церкву. Незважаючи на бурі й хвилювання житейського моря, Церква і далі буде свідчити про Христа, залучаючи до Його Вічного Царства все нових і нових людей. І ми, православні християни, не хочемо ділити наших співвітчизників на «кращих» і «гірших» залежно від їхніх політичних поглядів, бо заради всіх народився Христос!

Молю Народженого Господа, щоб Він вселив мир і злагоду в серця всіх жителів України, дарував щиру любов до ближнього і далекого, повагу до іншої точки зору, поблажливість до недоліків і терпіння помилок. Припадаючи до Різдвяної печери, прошу в Господа «возглаголать благая про Церкву Свою» в серцях усіх можновладців. Хай кожен з них знає, що саме Бог вручив йому правління і що перед Цим Суддею потрібно буде відповідати в день Суду.

Прикликаю Господнє благословення на всіх віруючих землі Полтавської і бажаю їм у мирі й злагоді, в силі духу і здоров'ї нести християнський подвиг, Благу Звістку про Народженого нас ради Спасителя, Іісуса Христа.

Благословення Господнє хай перебуває на благочестивих священиках — добрих пастирях, чесних трудівниках на ниві Христовій, і дияконах, які зі страхом Божим служать Святим Тайнам; на ченцях і черницях, іноках та інокинях, що зреклися життєвих турбот, щоб повністю присвятити себе служінню Господу; на юнаках і дівчатах, які хочуть отримати церковну освіту для подальшого служіння Святій Церкві. Молюся про навернення всіх, хто перебуває поза спасительною Церковною огорожею, та іменем Христовим закликаю їх з'єднатися зі Святою Церквою. Любі! Ми святкуємо всерадісне Різдво. Не забудьмо ж у ці світлі дні і про знедолених братів і сестер наших — сиріт, удів, людей похилого віку, бездомних, бідних. Хай кожен простягне до них руку допомоги, нагодувавши і одягнувши, подавши милостиню, створивши хоча б мале добро по силі своїй, принісши і в їхні стражденні душі світло Різдвяної зірки.

Ще раз сердечно вітаю вас, дорогі отці, брати і сестри, з Різдвом Христовим і на всіх прикликаю Боже благословення!

Різдво Христове 2014
Кафедральний град Полтава

Смиренний
+Филип,
милістю Божою митрополит Полтавський і Миргородський,
ваш богомолець біля Різдвяних ясел Богонемовляти