Вы здесь

Послання

Голови Синодального відділу релігійної освіти, катехизації та місіонерства Української Православної Церкви Високопреосвященнішого архієпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа до професорів і викладачів, учителів та вихователів і батьків, учнів, вихованців та студентів, всіх працівників системи освіти
ІЗ НАГОДИ ПОЧАТКУ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

Архиепископ Полтавский и Кременчугский Филипп

Возлюблені в Господі браття й сестри! Пані і панове!

Сердечно вітаю вас із початком нового 2007/2008 навчального року!

Знову за шкільними партами й університетськими лавами у буденній праці творитиметься майбутнє нашої країни і цілого світу. Щоденна кропітка робота із самовдосконалення, набуття знань часом дуже важка.

Головна проблема освіти для багатьох полягає в тому, що не завжди швидко можна побачити її плоди. Іноді місяці й роки минають, поки можна відчути, що недаремно працювали вчителі та учні — тому у маловірних можуть опуститися руки. Отже, любі мої, будьте терплячі і наполегливі в опануванні знаннями, у вдосконаленні себе. Адже і землероб, засіваючи ниву, покладає надію на Бога, доглядає посіяне, смиренно чекаючи, коли благословить Господь лан.

У наполегливій праці учнів та вчителів не можна забувати про те, що в школі відбувається не лише засвоєння суми знань, але відбувається виховання, очищення від бруду та сміття Образу Божого в дитині. Саме тому неможливо говорити про справжню освіту, якщо не буде в ній справжньої моралі, яка ґрунтується на віковічних християнських цінностях. Не ставлячи за мету клерикалізацію освіти, не виступаючи проти світського її характеру, Українська Православна Церква наполегливо виступає за надання українській освіті глибокого морального змісту, який наповнений історико-культурним християнським змістом.

Пам’ятаючи, що початок справжньої премудрості має походження духовно-релігійне, прошу всіх вірних молитися про духовні перетворення в українській освіті. Знаючи, що Сам Господь просив не перешкоджати дітям приходити до Нього, прошу і керівників освіти сприяти знайомству дітей, підлітків та молоді з традиційними моральними цінностями нашого народу.

Закликаю всіх представників влади надавати всіляку підтримку різним формам освіти та виховання. Закликаю представників бізнесових структур бути уважними до матеріальних потреб освіти та освітян, відгукуватися на прохання про допомогу — адже ці пожертви є інвестиціями в наше спільне майбуття.

Боже благословення хай повсякчас перебуває із усіма добрими трударями на ниві просвіти! Ласка Божа хай зміцнює ваші сили, подає натхнення для важливої праці з навчання, освіти та виховання!

Завжди молюся за вас, любі мої, і бажаю вам успіхів в цьому навчальному році та в усі дні вашого життя!

+ Филип,
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький,
Голова Синодального відділу релігійної освіти, катехизації
та місіонерства Української Православної Церкви,
Ректор Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії