Вы здесь

Пасхальне послання

Архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви

«Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає:смерть уже над Ним не має влади» (Рим. 6: 9)

Христос Воскрес!

Возлюблені у Господі архіпастирі, високоповажні пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбні миряни — братія і сестри!

У день Світлого Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа ми сердечно вітаємо кожну боголюбну християнську душу радісним цілуванням миру! Христос воскрес із мертвих, і Його Гроб від цієї миті став джерелом життя.

Той, у чиїх руках влада над життям і смертю, Той, Хто не мав гріха, був зганьблений і проклятий людьми і помер на хресті, щоб звільнити рід людський від гріха, прокляття і смерті. «У Христі, — говорить святий Амвросій Медіоланський, — воскрес світ — людство, у Ньому воскресли небеса, у Ньому воскресла земля». Жертвою Христовою була знищена й сама причина наших нещасть — гріх, і був відновлений у людині образ Божий. І більше того, Спаситель світу зробив нас співучасниками слави Божої, всиновивши Йому людину, яка колись знехтувала любов’ю Отчою. Тому Христос для всіх віруючих у Нього стає Начальником життя (Діян. 3: 15), Первенцем серед померлих (1 Кор. 15: 20), Новим Адамом, Який приводить до життя вічного (1 Кор. 15: 22).

З Воскресінням Христовим воскресла на землі свята істина й посоромилася всяка неправда. Довгим і тяжким був час старозавітного очікування пришестя Спасителя. Та коли, нарешті, прийшов у цей світ Господь — Сама Істина, — світ Його не пізнав. До своїх прийшов і свої його не прийняли (Ін. 1: 10–11). Над Істиною поглумилися, віддали на муки і прибили цвяхами до хреста. Але воскрес Христос, а з Ним — уся правда і доброчесність. Воскрес Христос — і поклав початок новому життю і новій людині. Воскресіння Христове є настільки важливою подією, що святий апостол Павел вказує на неї, як на критерій істинності всього християнського учення: «А якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра наша» (1 Кор. 15: 14).

Незбагненна любов Отця Небесного до роду людського принесла в жертву за звільнення людства від влади смерті Єдинородного Свого Сина, Який поклав початок воскресінню всіх нас для вічного життя і нескінченної радості в оселях Отця Небесного. Святитель Іоанн Златоуст в огласительному слові на Пасху закликає: «Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя визволила нас. Затриманий смертю, Він подолав її. Зійшовши в пекло, полонив пекло і засмутив його… Христос Воскрес, і немає жодного мертвого у гробі…». Смерть уже не є неминучою: для віруючих у Христа вона стала упокоєнням від земних турбот і переходом у інший світ — світ добра, світла й радості. Слова Господа про те, що кожний віруючий у Нього «не помре довіку», — запорука майбутнього нашого воскресіння у плоті, яке, завдяки Воскресінню Христовому, є цілком природним і реальним. І вже тут, на землі, ми маємо нагоду долучитися до цього безсмертя, бо кожен, хто з благоговінням і вірою причащається Тіла і Крові Христових у Таїнстві Євхаристії, стає часточкою Його Божественної природи і спадкоємцем благ майбутнього віку.

З Воскресінням Спасителя вже не мандрівником і прибульцем входить людина у Горній світ, але, як говорить нам святий апостол Павел, ми «вже не чужі і не пришельці, а співгромадяни святим і свої Богові» (Єф. 2: 19). Стопами Воскресіння нашого Доброго Пастиря ввійдемо і ми у дивні чертоги Світла Невечірнього, як смиренні вівці Його духовного стада.

У наш непростий час, коли здається, що зло і гріх знову перемагають добро і світло, коли гріх подається як щось законне і природне для людини, зміцнімося у вірі у Воскреслого Господа. Бо в самому Воскресінні — невичерпне джерело вічної радості, святої надії і сили нашого християнського життя. Смиренний, навіть до смерті, але Воскреслий Христос Переможець надихає і зміцнює нас на життєвому шляху. Господь чекає від нас, щоб ми зробили своє земне життя часом приготування до вічного буття, щоб ми відкинули суєту і гріх. До цього закликає нас і апостол: «…час уже короткий; отже, ті,… хто купує, нехай будуть, наче не купують; і хто користується світом цим, наче не користуються; бо минає образ світу цього» (1 Кор. 7: 29–32). Тому будемо працювати над творенням духовних благ, миру Христового у своїх душах, у своїх родинах, будемо зростати в любові до ближніх, зберігаючи себе в чистоті та смиренні.

У це світле свято Христа Воскреслого, у день, який приніс спасіння світові, коли зійшло осяйне Сонце Правди і все довкола сповнилося радістю і веселощами, «в цей день, який створив Господь», переможно проголосимо: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!». Будемо радіти з усім світом, видимим і невидимим, «Христос бо повстав — радість вічна!».

Нехай подасть нам Господь мир і радість, нехай збереже Воскреслий Церкву Свою Святу від усякого зла. Нехай жодна скорбота і тривога не затьмарює і не применшує нашої радості у Воскреслому Спасителеві світу!

«О Пасхо, велия и священнейшая, Христе, о Мудросте, и Слове Божий, и Сило! Подавай нам истее Тебе причащатися в невечернем дни Царствия Твоего!». Амінь.

Воістину Воскрес Христос!

Пасха Христова
2009 р.
м. Київ

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви