Вы здесь

В УНІАНі відбулася прес-конференція

«Підведення підсумків візиту Патріарха Московського і всієї Русі Кирила до України»

Прес-конференція6 серпня у приміщенні УНІАН (Хрещатик, 4) підсумки візиту Святішого Патріарха до України підбили Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський та Богуславський Митрофан, який очолював комісію з організації візиту, та прес-секретар Предстоятеля УПЦ, керівник прес-служби візиту Патріарха протоієрей Георгій Коваленко.

Стисло нагадавши про заходи у рамках візиту, владика Митрофан відзначив, що в цілому «візит удався». Патріарх відвідав 7 єпархій та 9 монастирів, одже мав змогу поспілкуватися з вірянами різних частин України.

На питання журналістів щодо наступного візиту до України архієпископ Митрофан відповів, що зважаючи на щільний графік візитів Патріарха Росією та за кордном, це відбудеться не раніше наступного року.

Цікавили журналістів питання щодо зустрічі з представниками УПЦ КП, на що Владика відповів: «Для того, щоб зустрітися необхідно мати певні підстави, тому що на сьогоднішній день можна зустрічатися тільки з тими, хто представляє собою якусь певну канонічну структуру. На сьогоднішній день, Київський патріархат не має того канонічного статусу, який би дозволив Патріарху зустрітися із його главою». При цьому він зазначив, що «ви всі знаєте, що Патріарх Філарет відлучений від Церкви, він не є членом Православної Церкви, його не визнає православний світ і тому Патріарх Кирил не міг зустрічатися з цією людиною». Архієпископ Митрофан також додав: «хоча Святіший Патріарх в принципі не виключає можливості в майбутньому зустрічі і спілкування, або проведення якоїсь дискусії з представниками інших розкольницьких угруповань».

Широта географії візиту була пояснена прив’язкою до знаменних дат, проте здебільшого обумовлена була бажанням Святішого Патріарха побачити релігійну ситуацію в Україні в цілому, поспілкуватися з людьми.

Щодо питання про друге громадянство, яке нібито хоче прийняти Патріарх Кирил, архієпископ Митрофан пояснив контекст, у якому прозвучалі ці слова та відзначив, що це був «напівжарт», адже Його Святість — людина обізнана, він розуміє, що для нього не буде змінено законодавство України, що наразі не передбачає наявність у громадян України другого громадянства.

Прес-конференціяВкотре було прояснена ситуація з автокефалією: Владика Митрофан підкреслив, що розмови про те, що в Церкві є «надзвичайно велика партія, яка зараз прагне будь-яким шляхом досягнути автокефалії, не відповідають дійсності». Також речник відзначив, що візит Патріарха показав, що дискусії про це є передчасними, тому що та кількість людей, яка не згодна приймати свою автокефалію, яка згодна залишатися в лоні РПЦ є надзвичайно сильною». «На сьогоднішній день ми задовольняємось тим статусом, який має Українська Православна Церква», — підсумував він.

Підозри журналістів щодо політичного підтексту візиту, викликані тим, що Патріарха зустрічав у Києві та Донецьку лідер Партії Регіонів Віктор Янукович, були спростовані речниками Української Православної Церкви, було зазначено що присутність Віктора Федоровича на зустрічі Його Святості пов’язана з тим, що «він є людиною віруючою». Також були згадані слова Патріарха про те, що Церква — поза політикою, не підтримує жодну з політичних організацій, адже основне призначення Церкви — «свідчити правду Божу».

«Цей візит дав зрозуміти, що вирішення проблем розколу Православ’я в Україні лежить у площині духовній», — наголосив Владика Митрофан, апелюючи до слів Патріарха про те, що єдність Церкви неможна покладати жертву при досягненні певних політичних інтересів.

Протоієрей Георгій Коваленко наприкінці прес-конференції відзначив: «Ми побачили Патріарха ХХІ століття, людину, яка може звертатися до великої аудиторії, тримати увагу людей, годинами спілкуватися у телеефірі. Ця людина торкається не тільки вузькоцерковних проблем, вона звертається до суспільства в цілому. Ми вперше в такому обсязі могли чути пряму мову Патріарха… Важливо, щоб ми не дивилися на все лише крізь наші політичні інтереси та українські проблеми. Як ми чули, Патріарх звертався і до Європи. Він торкався проблем, що турбують людство в цілому». Наостанок отець Георгій порадив усім переслухати або перечитати промови Патріарха, виголошені під час візиту, адже «з них можна взяти для себе чимало корисного».

Patriarh.in.ua