Вы здесь

Представники Полтавської єпархії взяли участь у Фестивалі православних ЗМІ

9–12 жовтня в рамках фестивалю «Покров» у Києві проходив перший в історії України фестиваль православних ЗМІ. Організатором форуму виступив Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Відкрив захід голова відділу та прес-секретар Предстоятеля протоієрей Георгій Коваленко. Він зачитав вітальне слово Предстоятеля УПЦ до організаторів і учасників.

У своєму слові Блаженніший митрополит Володимир зазначив: «Євангельський сіяч сіє слово» (Мк. 4, 14). А кіно та засоби масової інформації для Церкви — це інструменти, за допомогою яких це Божественне Слово має досягати землі людських сердець, де воно має розквітнути і принести плоди віри та любові у служінні Богу і ближньому.

Євангельське Слово — це звістка про Спасителя та про можливість спасіння. А ЗМІ в руках у християн — це засіб розповсюдження цієї звістки.

Бог-Слово стає людиною, щоб звернутися до людей безпосередньо. Так і слово церковної проповіді втілюється в різних формах: в кінофільмах, телепрограмах, на сторінках друкованих або інтернет видань задля бажання бути почутим та зрозумілим кожній людині».

10 жовтня у кінотеатрі «Зоряний» відбувся круглий стіл «Слово про Церкву в сучасному світі: християнські принципи журналістики» — одна з ключових подій Фестивалю православних ЗМІ. До участі в круглому столі були запрошені представники регіональних ЗМІ, які працюють у православних виданнях, керівники прес-служб єпархій, адміністратори православних інтернет-сайтів. Серед них були і представники Полтавської єпархії.

З благословення Високопреосвященнішого архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа у фестивалі брав участь прес-секретар єпархії ігумен Тихон (Васильєв). Редакцію журналу «Мгарскій колоколъ» та сайту Мгарського монастиря представляли редактор Світлана Коппел-Ковтун та веб-майстер Андрій Ковтун.

Інформаційна та видавнича діяльність Полтавської єпархії була представлена: офіційним виданням — газетою «Відомості Полтавської єпархії», виданням Спаського храму м. Полтави — газетою «Преображеніє», а також «Місіонерським листком» Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії, журналом «Мгарскій Колоколъ». До уваги присутніх були представлені інтернет-сторінки єпархії офіційний, веб-сервер Полтавської єпархії, сайти Мгарського монастиря та полтавської Місіонерської Духовної Семінарії. Після цього глядачам був запропонований для перегляду один з випусків православної телевізійної програми «Мир вам», що виходить на Полтавському телевізійному телеканалі «Місто».

Також присутні почули розповідь про телевізійні передачі православного наповнення, які випускаються обласною телекомпанією «Лтава» у співпраці з Полтавською єпархією. А саме: «Православний календар», який виходить у ранковій програмі, та авторські програми, присвячені святиням рідного краю. Учасники фестивалю почули розповідь про співпрацю прес-служби єпархії із світськими ЗМІ — про те, що до міських та обласних газет регулярно направляються анонси найближчих подій церковного життя, прес-релізи на православні свята та статті на релігійну тематику.

Портал Мгарського монастиря визнано кращим!

За підсумками голосування портал Мгарського Спасо-Преображенського монастиря та журналу «Мгарскій колоколъ» визнано кращим Інтернет-ресурсом монастиря Української Православної Церкви. Автори проекту та члени його редакції Світлана Коппел-Ковтун і Андрій Ковтун нагороджені грамотами Священого Синоду УПЦ та дипломами лауреатів.

Журнал «Мгарский колокол»: № 82, ноябрь 2009