Вы здесь

Звернення Архієпископа Львівського і Галицького Августина до Міністра Юстиції України

№ 32-ВР                                                                                              «06» квітня 2010 р.

МІНІСТРОВІ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ ЛАВРИНОВИЧУ О.В.

Христос воскрес!

Вельмишановний Олександре Володимировичу!

16.03.2010 р. Ви підписали наказ № 198/7 про утворення робочої групи для створення системи ювенальної юстиції в Україні «задля зменшення рівня злочинності серед молоді».

Це викликало стурбованість у православної громадськості, багатьох педагогів, психологів, просто батьків. Адже система ювенальної юстиції виявила свою деструктивну суть у тих країнах, де діє вже давно. Зокрема, у Франції, де вона існує найдовше, відбулись найбільші молодіжні заворушення серед країн ЄС. Невтішна картина з молодіжною злочинністю і в інших країнах, де ювенальні суди фактично забезпечили безкарність малолітнім правопорушникам.

У Верховній Раді України в березні 2009 р. вже розглядався подібний законопроект про створення ювенальної юстиції. Це було прописано в пункті 4.9 проекту Закону «Про загальнодержавну програму „Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини“ на період до 2016 року», разробленого на виконання Указу Президента України від 11 липня 2005 року № 1086 «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей» (реєстраційний № 2570). Більшістю голосів пункт про створення ювенальної юстиції було відхилено. Народні депутати стурбовані можливими негативними наслідками запровадження такої системи в Україні, оскільки, на їхню думку, це може негативно відбитися на демографічних процесах в Україні, створити загрозу для самого інституту сім’ї, збільшити кількість випадків корупції, злочинності. Основними опонентами впровадження ювенальної юстиції виступили представники Партії Регіонів.

У християнстві сім’я, родина — це «мала церква», члени якої в ідеалі повинні зростати в любові та взаємоповазі. А інститут ювенальної юстиції, який переводить відносини між батьками та дітьми у суто юридичну площину, заохочує скарги дітей на батьків, що може сприяти швидкому її руйнуванню. Святе Письмо вчить: «Діти, будьте слухняні батькам вашим в усьому, бо це благоугодне Господу» (Кол. 3. 20).

Тому шанобливо прошу Вас, вельмишановний Олександре Володимировичу, за прикладом народних депутатів не підтримувати створення в Україні системи ювенальної юстиції, бо вона може надати державним чиновникам надмірні права для втручання в особисте життя мільйонів сімей.

З глибокою повагою і побажанням Божого благословення у високому і відповідальному служінні українському народові і Батьківщині.

АВГУСТИН
архієпископ Львівський і Галицький,
Повноважний представник
Української Православної Церкви
у Верховній Раді України

Родительский православный комитет «Совесть»

Журнал «Мгарский колокол»: № 89, июнь 2010