Вы здесь

Уперше за 19 років
скликається Собор Української Православної Церкви

У вівторок, 28 червня, у Синодальному залі Київської Митрополії відбулося робоче засідання Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, як повідомляє офіційний сайт УПЦ.

У ньому взяли участь постійні члени Синоду: митрополити Одеський і Ізмаїльський Агафангел, Чернівецький і Буковинський Онуфрій, Луганський і Алчевський Іоанникій, Донецький і Маріупольський Іларіон, Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископи Хустський і Виноградівський Марк, Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. А також запрошені митрополити Луцький і Волинський Ніфонт, Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній та єпископ Сумський і Охтирський Євлогій.

На засіданні Священний Синод підтримав рішення Блаженнішого Митрополита Володимира провести 8 липня 2011 року в Києво-Печерській Лаврі Собор Української Православної Церкви (журнал № 48), який скликається Предстоятелем УПЦ в міру потреби у складі архієреїв, кліриків, чернецтва і мирян згідно зі Статутом про управління Церкви.

Головна мета проведення Собору — заслухати доповідь Предстоятеля УПЦ про розвиток церковного життя протягом останніх 19-ти років, з моменту проведення останнього Собору УПЦ, затвердити прийняті раніше постанови Священного Синоду та Соборів єпископів УПЦ, внести зміни та доповнення до Статуту про управління УПЦ, а також визначити плани на майбутнє.

Також затверджено кворум Собору Української Православної Церкви. Зокрема: єпископат УПЦ (Правлячі та Вікарні Преосвященні); делегати від кожної єпархії УПЦ (одна особа від духовенства, одна особа від чернецтва та одна особа від мирян); ректори Духовних Академій та Семінарій УПЦ; Голови Синодальних установ УПЦ.

Від Київської Митрополії включити в склад Собору: архімандрита Даміана (Давидова); архімандрита Ісаакія (Андроніка); архімандрита Варсонофія (Столяра); архімандрита Іону (Радзивіла); архімандрита Аркадія (Демченка); ігумена Лонгина (Чернуху); ігуменю Калісфенію (Шамайло); ігуменю Антонію (Фількіну); монахиню Євтропію (Бобровнікову).

Крім того, щодо Київської Митрополії на засіданні Синоду було вирішено в 2012 році провести урочисті заходи в м. Києві з нагоди її 1150-річчя (журнал № 49).

«Православіє в Україні»