Вы здесь

Євген Гребінка: «Нема на світі кращого місця, як Полтавська губернія»

200 років тому, 2 лютого (21 січня за старим стилем) 1812 року, у тодішньому Пирятинському повіті Полтавської губернії народився Є. П. Гребінка

Євген Павлович Гребінка (1812—1848) прожив коротке життя — всього 36 років. Та за недовгий вік він встиг зробити собі ім’я як в українській, так і в російській літературі, створивши поетичні та прозаїчні шедеври. За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 50 повістей, романів і оповідань.

Євген Гребінка народився 2 лютого 1812 року на хуторі Убєжище поблизу Пирятина. Цей куточок полтавської землі став не лише місцем народження майбутнього письменника, а й епіцентром його мистецьких роздумів. Мальовничі пейзажі малої батьківщини органічно впліталися в його твори. Протягом всього життя він прагнув на землю своїх предків, завжди повертався сюди й саме тут знайшов свій останній притулок.

Про свою рідну землю Гребінка написав такі чудові рядки: «Уже я так думаю, що нема на світі кращого місця, як Полтавська губернія. І степи, і ліси, і сади, і байраки, і щуки, і карасі, і вишні, і черешні, і всякі напитки, і воли, і добрі коні, і добрі люди — усе є, усього багацько. А тих, мовляв, дівчат та молодиць!.. Одну списав покійничок Котляревський «Наталку Полтавку» та увесь світ звеселив...».

Перше визнання й літературну славу письменникові принесли байки. Навіть такий вимогливий митець і критик, як Іван Франко, назвав Гребінку «автором пречудових байок».

Гребінка мав і неабиякий поетичний талант. Емоційна наснаженість і щирість більшості його поезій забезпечили їм широкий успіх. Окремі його вірші стали піснями, а популярний романс «Очи чёрные» співають в усьому світі.

Однією з найяскравіших подій в житті Гребінки було знайомство із юним Шевченком. Саме Гребінка брав активну участь у викупі Тараса із кріпацтва, підтримував його поетичний дар, надавав посильну допомогу коштами. Разом із Гребінкою Шевченко подорожував Україною, познайомився з його рідним Убєжищем.

Гребінка був засновником альманаху «Ластівка», який виходив у Петербурзі. В ньому друкували свої твори молоді письменники, вихідці з України.

Восени 1847 року в селі Рудка була відкрита школа на кошти Євгена Гребінки. В ній навчалося 15 учнів, переважно із бідних сімей.

Рано обірвалося життя обдарованого і самобутнього письменника, який плідно працював як в українській, так і в російській літературах.

Щорічно в день народження Євгена Гребінки в місті Гребінка проводиться обласне свято «Гребінчина світлиця» та конкурс читців його творів. Гостями «Гребінчиної світлиці» були такі відомі діячі культури, як автор біографічної повісті про Є. П. Гребінку, письменниця Ольга Цибаньова, народний артист України, поет-пісняр Вадим Крищенко, голова обласного осередку «Просвіти» Микола Кульчинський, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Людмила Задорожна та інші.

Активно працюють в напрямку вивчення і популяризації творчої спадщини Євгена Гребінки районний народний краєзнавчий музей та Мар’янівський сільський музей.

У 2009 році начальник відділу культури і туризму Гребінківської райдержадміністрації Надія Бутенко взяла участь у ІХ Міжнародному науковому семінарі «Україна і Росія: динаміка кроскультурних відносин», де виступила із доповіддю «Євген Гребінка в світовій культурі».

Минулого року в Гребінківському районному будинку культури відбулася цікава зустріч з Тетяною Лебединською, співробітником Санкт-Петербурзького університету, членом Спілки письменників України, відомою дослідницею життя і творчості видатних українців у Росії.

Активно проводиться робота з підготовки до 200-річчя з дня народження Євгена Гребінки. Завершуються роботи з реконструкції Гребінківського районного будинку культури, проводиться реконструкція кімнат-музеїв митця в селі Мар’янівка та у Гребінці. За кошти сільського бюджету завершено капітальний ремонт приміщення Мар’янівського сільського клубу. Вартість робіт склала 290 тисяч гривень. За рахунок обласного бюджету проведено реконструкцію могили письменника в Мар’янівці.

До ювілею письменника буде видано книгу О. Припутня «Гребінка та його родина» і перевидано книгу О. Цибаньової «Євген Гребінка».

За рішенням ЮНЕСКО, день народження Євгена Гребінки є однією зі знаменних дат у всьому світі. А це є свідченням того, що його спадщина — не тільки документ минулого, і зараз вона несе людям світло гуманізму.

За матеріалами Гребінківської райдержадміністрації
poltava.pl.ua

Журнал «Мгарский колокол»: № 109, февраль 2012