Вы здесь

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка:

«Впродовж трьох місяців суди перейдуть до ювенальної юстиції»

Віктор ПшонкаЮвенальний суд — це центральний орган ювенальної юстиції. Отож невтішні новини з джерел ювенальщиків, що подають цей суд як найбільше благо, замовчуючи найважливішу інформацію.

Впродовж 3 місяців у судах мають бути обрані уповноважені на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх судді. Про це під час засідання розширеної колегії Генеральної прокуратури, присвяченої питанням додержання законодавства щодо неповнолітніх та попередженню злочинів серед них, сказав генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

«Президентом України 14 травня було підписано новий Кримінально-процесуальний кодекс. Відповідно до нього впродовж 3 місяців у місцевих загальних та апеляційних судах мають бути обрані судді, уповноважені на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх. У цей же строк керівники органів досудового розслідування повинні визначити спеціально уповноважених слідчих для здійснення досудового розслідування щодо неповнолітніх. Це передбачається завершити до 19 серпня», — сказав В.Пшонка.

Генпрокурор звернув увагу присутніх, зокрема заступника міністра внутрішніх справ Сергій Черних, міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка, керівників підрозділів прокуратури на те, що злагоджені дії цих та інших міністерств, відомств, підрозділів та управлінь повинні бути у першу чергу спрямовані на попередження злочинів серед неповнолітніх та на попередження розповсюдження у їх середовищі шкідливих звичок, алкоголю та наркотиків.

В.Пшонка зауважив, що на разі, зокрема МВС здебільшого карає неповнолітніх за вже скоєні правопорушення. Він наголосив, що цю ситуацію слід виправити.

За словами Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, ювенальна юстиція ставить завдання переходу від карального до виховного, відновного правосуддя щодо дитини. Це означає, що за крадіжку мобільного телефону 14-річна дитина не буде ув'язнена на 4—6 років і навіть не отримає умовного терміну, а по відношенню до неї буде застосована система виховних, відновних методик.

sovest.dnepro.org