Вы здесь

В Україні стартував урядовий україно-канадський проект зі створення системи підліткової (ювенальної) юстиції

Ювенальная юстицияВ Україні стартував чотирирічний проект зі створення системи ювенальної (підліткової) юстиції. Презентація проекту, що реалізовуватиметься українським та канадським урядами, відбулася 31 березня в Посольстві Канади в Україні.

Як повідомила представник української сторони — керівник робочої групи з впровадження системи ювенальної юстиції в Україні, заступник Міністра юстиції Валерія Лутковська, проект має на меті надання Україні технічної підтримки. Мета проекту — створення в країні системи максимального захисту прав неповнолітніх.

Проект визначає конкретні напрями допомоги і співпраці щодо створення системи ювенальної юстиції та є результатом обговорень, проведених з органами державної влади та неурядовими громадськими організаціями.

Так, у рамках проекту планується здійснити розробку національної законодавчої бази для здійснення ювенальної юстиції, яка враховуватиме міжнародні стандарти щодо прав дітей.

Передбачається зміцнити дієздатність суддів та судів в Україні, застосовувати нові підходи для забезпечення прав неповнолітніх, що здійснили злочини, та сприяння їх реабілітації для запобігання новим злочинам.

Проект реалізовуватиметься як на національному, так і місцевому рівнях. На проміжному етапі планується виконання двох пілотних проектів з метою виявлення ефективності основоположних принципів проекту.

Для реалізації проекту з української сторони Міністерством юстиції створено міжвідомчу робочу групу, до складу якої включено представників Мін'юсту, Верховного суду, Генеральної прокуратури, МВС, Мінмолодьспорту, МОЗу, Держдепартаменту з питань виконання покарань, Міносвіти, Вищої кваліфкомісії адвокатури при Кабінеті Міністрів та громадських організацій.

З канадської сторони проект реалізовуватиметься Канадським агентством міжнародного розвитку за участі Канадського виконавчого агентства.

Проект розрахований до 2014 року.

Прес-служба Міністерства юстиції України

Журнал «Мгарский колокол»: № 88, май 2010